Download PDF

Klassieke Huiswerkopdrachten

Huiswerk moet respect voor diversiteit stimuleren en rekening houden met de levenservaringen van elk kind.
Om dit doel te bereiken is het nodig om een aantal klassieke concepten en taken te herzien. Enkele veranderingen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle studenten zich welkom en opgenomen voelen in de klas, zijn het gebruik van passende taal, het herzien van bibliotheken en bronnen, en het uitbannen van stereotypen.

De hedendaagse samenleving bestaat uit diverse gezinnen, wat tot uiting komt in de klaslokalen van elke school. Bij het plannen van taken die zowel binnen als buiten de school moeten worden uitgevoerd, en bij het aanpassen van deze taken aan het cognitieve niveau van de leerlingen, is het cruciaal om ook andere factoren in overweging te nemen, zoals respect voor diversiteit en inclusie.

Bij het herzien van schoolboeken, de bibliografie die in de klas wordt gebruikt, school posters, muurschilderingen, etc., is het nog steeds gebruikelijk om voorbeelden te vinden van stereotiepe afbeeldingen of ongepaste teksten. Deze illustraties en woorden vertegenwoordigen niet de werkelijkheid en kunnen de gevoelens van kinderen kwetsen.

Tegenwoordig is het gemakkelijk om kinderliteratuur te vinden die perfect is aangepast aan alle bestaande realiteiten, waarin alle leerlingen en hun gezinnen zich vertegenwoordigd voelen, en waar empathie en respect worden aangemoedigd.

Hetzelfde geldt voor sommige klassieke taken in de klas die verband houden met familie, afkomst of genetica, die herhaaldelijk op scholen worden gebruikt. Deze onderwerpen zullen duidelijk deel blijven uitmaken van het curriculum. Toch kunnen ze op een gevoelige manier in de praktijk worden gebracht, rekening houdend met de gezinssituatie, levensverhalen of huidige situatie van elk kind.

Wat voorbeelden van klassieke taken en hoe de school deze inclusiever kan maken:

  • Babyfoto’s


    Sommige leerlingen hebben misschien geen foto van zichzelf als baby. Als we een activiteit willen doen om iemand over hun fysieke veranderingen te leren, vraag dan in plaats daarvan om een foto van toen ze jonger waren. Dit stelt leerlingen in staat om het moment van hun leven te kiezen dat ze het meest willen herinneren. Een andere optie zou kunnen zijn om gedurende het semester of schooljaar een fotografisch verslag te maken in de klas, zodat de hele groep vergelijkbare afbeeldingen kan delen.
  • Geboortegegevens

    Voor het werken aan iemands levensgeschiedenis is het beter om een specifieke periode te kiezen in plaats van te focussen op iemands geboortedatum. Of we kunnen werken met de “tijdslijnen”. De gegevens van leerlingen zijn soms niet bekend, onnauwkeurig of juist te gevoelig.
  • Vader- of Moederdag

    Laten we niet vergeten dat er niet één soort gezin bestaat. De diversiteit in families in onze samenleving zie je terug in de klas. Dus als we inclusief willen zijn, kunnen we beter een “Familiedag” vieren waar iedereen zich in kan vinden.
  • Stamboom

    Een stamboomproject kan juist heel interessant zijn om verschillende gezinsmodellen te ontdekken. Maar omdat families niet alleen gebaseerd zijn op biologische banden, kan een stamboom juist beperkend zijn en de diversiteit die we willen bespreken negeren. Het is wel belangrijk om het met leerlingen te hebben over diversiteit en te laten zien dat we allemaal in essentie hetzelfde zijn. Of je nou een traditioneel gezin hebt of niet, families bestaan uit mensen die om elkaar geven en elkaar steunen. En dat is waar het om draait.
    Een alternatief is om de stamboom te vervangen door een ander model, zoals een bos met diverse bomen, een familie-galaxy of andere meer inclusieve representaties.
  • Genen

    Als we het hebben over erfelijkheid, kan het voor sommige leerlingen best lastig zijn om persoonlijke informatie te delen. Vooral als ze niet dezelfde genen delen als hun familie. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, kun je bijvoorbeeld denkbeeldige koppels gebruiken en hypotheses maken over hun nakomelingen. Of je kunt bekende mensen gebruiken waar alle leerlingen bekend mee zijn.
  • Biografieën 


    Het is best normaal om op de basisschool biografieën te schrijven, vooral persoonlijke biografieën. Maar voordat je een kind aan het werk zet, is het slim om even te overleggen met zijn of haar familie. Niet iedereen is er namelijk klaar voor om over zijn of haar persoonlijke geschiedenis te praten.
    Een andere optie is om een interessant persoon te kiezen waar het kind meer over wilt weten. Zoals bijvoorbeeld een beroemdheid.

Tips voor gezinnen en leerkrachten

Het creëren van een veilige sfeer waarin leerlingen zich zelfverzekerd voelen, houdt in dat we rekening houden met het curriculum en alles wat de schoolsfeer beïnvloedt. Enkele zaken om rekening mee te houden zijn:

  • Een inclusieve benadering op huiswerk

    Voordat je een klastaak opstelt, zorg ervoor dat deze voor alle leerlingen even waardevol is. Vermijd stereotiepe, discriminerende elementen of thema’s die iemands gevoelens kunnen kwetsen.
  • Houd rekening met de informatie en middelen die door de familie worden gegeven

    Goede samenwerking en communicatie tussen de familie en school zijn van belang bij het plannen van klastaken. Het is belangrijk om te weten welke gevoelige zaken het kind kunnen beïnvloeden om deze op de meest geschikte manier aan te pakken.
  • Materialen in de klas herzien

    Bekijk regelmatig de materialen die in de klas worden gebruikt, zoals boeken, schriften, en posters. Zorg ervoor dat ze respect voor diversiteit bevorderen en inclusief zijn, zodat alle leerlingen zich vertegenwoordigd voelen. Vervang dit soort materialen regelmatig.
  • De focus verplaatsen

    Door leerlingen te vervangen door beroemde, historische of fictieve personages bij bepaalde onderzoeks- of informatie zoekende taken, voelen kinderen zich minder bekeken. Ze staan niet onder druk om informatie te delen die ze op dat moment of bij de groep liever niet willen delen.
banderita CEE

The BRIGHTER FUTURE project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.