De hedendaagse samenleving bestaat uit diverse gezinnen, wat tot uiting komt in de klaslokalen van elke school. Bij het plannen van taken die zowel binnen als buiten de school moeten worden uitgevoerd, en bij het aanpassen van deze taken aan het cognitieve niveau van de leerlingen, is het cruciaal om ook andere factoren in overweging te nemen, zoals respect voor diversiteit en inclusie.
Bij het herzien van schoolboeken, de bibliografie die in de klas wordt gebruikt, school posters, muurschilderingen, etc., is het nog steeds gebruikelijk om voorbeelden te vinden van stereotiepe afbeeldingen of ongepaste teksten. Deze illustraties en woorden vertegenwoordigen niet de werkelijkheid en kunnen de gevoelens van kinderen kwetsen.
Tegenwoordig is het gemakkelijk om kinderliteratuur te vinden die perfect is aangepast aan alle bestaande realiteiten, waarin alle leerlingen en hun gezinnen zich vertegenwoordigd voelen, en waar empathie en respect worden aangemoedigd.
Hetzelfde geldt voor sommige klassieke taken in de klas die verband houden met familie, afkomst of genetica, die herhaaldelijk op scholen worden gebruikt. Deze onderwerpen zullen duidelijk deel blijven uitmaken van het curriculum. Toch kunnen ze op een gevoelige manier in de praktijk worden gebracht, rekening houdend met de gezinssituatie, levensverhalen of huidige situatie van elk kind.
Wat voorbeelden van klassieke taken en hoe de school deze inclusiever kan maken:
Het creëren van een veilige sfeer waarin leerlingen zich zelfverzekerd voelen, houdt in dat we rekening houden met het curriculum en alles wat de schoolsfeer beïnvloedt. Enkele zaken om rekening mee te houden zijn:
The BRIGHTER FUTURE project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.