Diversiteit in de klas zorgt voor een betere ontwikkeling van het kritisch denken. Wanneer een leerling praat met iemand anders, is de kans groter dat de standpunten van anderen in overweging worden genomen.
Uiteindelijk beginnen leerlingen nuances te begrijpen over onderwerpen waar ze niet eerder over hadden nagedacht. Leerlingen uitdagen om na te denken over verschillende perspectieven kan hen ook leren hoe ze op sociaal vlak met hun medeleerlingen moeten omgaan en kan hen vaardigheden bijbrengen die ze de rest van hun leven zullen gebruiken.
Dit punt sluit nauw aan bij de denkwijze van veel leraren die leerlingen voorbereiden om betere mensen te zijn voor de wereld van morgen en hen voorbereiden op een onzekere en onbekende toekomst.
Wanneer scholen een inclusieve en responsieve aanpak ten aanzien van diversiteit hanteren is de kans groter dat leerlingen hun identiteit vertegenwoordigd zien in het lesmateriaal of in andere leerlingen. Wanneer diversiteit geen prioriteit is en deze leerlingen zich niet opgenomen voelen in de klas, is de kans groter dat ze niet deelnemen, zich terughoudender opstellen en zich minderwaardig voelen ten opzichte van hun medeleerlingen.
The BRIGHTER FUTURE project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.